#Dankbaar.

5 Jan

Mag ik iets vragen? Aan al die mensen die tegenwoordig de hele tijd zo #dankbaar zijn dus. Wíe of wat bedank je nou eigenlijk? Ik bedoel, als tante Celia een bos bloemen brengt (of een stoofpot, afhankelijk van jouw tante Celia) is dat hartstikke lief enzo, maar om nou helemaal #dankbaar te gaan zijn is misschien een tikkie over de top?

Tim Douwsma is #dankbaar dat hij 100 keer Grease de musical heeft gedaan, lees ik. Ene Monique is #dankbaar voor haar vijfde kind (even tussendoor. Serieus? Vijf?!) en #Jaco is dankbaar voor…geen idee want het is in het Fries. Arie Boomsma is #dankbaar hij getrouwd is en een kind gaat krijgen en Anthony (ook al Fries, is dat een dingetje vandaag, nu iedereen binnen zit vanwege de ijzel?) is #dankbaar voor zijn vriendin.

Maar. Echt nérgens wordt nou duidelijk wie of wat al die mensen dan #dankbaar zijn. Als dankbaarheid geen adres heeft, wat is dan het nut van #dankbaar zijn? Is dankbaarheid niet iets wat je zou moeten delen? Wat je iemand geeft? Kan iemand dit uitleggen?

Ik ben namelijk absoluut niet #dankbaar als mijn kleuter me om 4.36 uit bed roept omdat ze moet poepen, en ik geniet totaal niet als ik met twee kinderen en een gigantische boodschappenkar naar de andere kant van de AH XL moet omdat ik dat ene verrekte zakje sla ben vergeten. Ook was ik niet #dankbaar voor het Noro-virus (hoewel…scheelde wel 2,5 kilo). Verder ben ik ook absoluut niet #dankbaar als ik na de feestdagen diezelfde 2,5 kilo zwaarder ben en zéker niet als het sneeuwt, zeikt en vriest op de dag dat mijn auto naar de garage moet voor reparatie nr 253.

Maar nee, de huidige vorm van instagram-dankbaarheid moet geloof ik dieper gaan. Een betekenis hebben. Zoals Monique, die #dankbaar is voor haar vijfde kind. Maar aan wie is die dankbaarheid gericht? Ik weet niet of die van Monique op een mooie dag met een strikje om hun bolletje, zindelijk en wel worden bezorgd, maar ik heb mijn kinderen gewenst, gedragen en eruit geperst, met míjn bloed zweet en tranen. Ik heb ze gevoed met mijn voeding en getroost met mijn armen. Ik kus bulten en blauwe plekken met míjn mond.

Sommige mensen zijn ook #dankbaar voor hun succes. Maar, hebben die mensen daar niet zelf heel hard voor gewerkt? Voor alles wat ik heb bereikt of verworven heb ik gestudeerd, geleerd, ben ik gevallen en opgestaan, heb ik gewerkt, gevochten, gebloed en gehuild. Ik ben #dankbaar voor de harde lessen die me hebben gemaakt tot waar ik nu sta. Maar dat is een wrange dankbaarheid. En die bedoelen ze geloof ik niet. Moet ik dan #dankbaar zijn voor mijn stamppot die straks op tafel staat? Die ik eerst zelf heb gekookt en daarvoor heb betaald van het geld wat ik verdien, op het fornuis wat ik heb gekocht, in het huis waar ik voor betaal?

thankfulmyass

Begrijp me goed, ik bedoel het niet cynisch. Hartstikke mooi dat al die mensen hun positiviteit en geluk willen delen met hun vrienden en de wereld. Maar is dat dan ook niet wat het is? Hoezo #dankbaar, voor iets waar je zelf voor hebt gewerkt of zelfs geleden? Liefdesverdriet hebt gekend voordat je de man van je leven hebt ontmoet? En mijn god wat doet dát zeer, wie is daar nou dankbaar voor?

Keiharde, oersterke en nooit aflatende toewijding is wat je dromen, wensen en hoop waarmaakt. Weten al die dankbare mensen zelf eigenlijk wel wat ze er precies mee bedoelen? Wat nou, #dankbaar?!

Nee. #Thanks, but…#nothanks.

Keiharde #liefde zal je bedoelen. Tss.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Annelisa Schrijft

Een journalistieke lifeblogger

richellas-creations

make-up, nail polish and more!!

Misfitatious

Say what?

livemylifesolovely

Gelukkig, liefdevol en dansend door het leven

2j's on BLOG

Nederlands blog over persoonlijke dingen, beauty, fashion en meer..

%d bloggers liken dit: